Juni

Journaal Juni

Week 26 / van 28 juni t/m 30 juni

Nu na ruim 5 weken zeer intensief met de begeleiding van Thea bezig te zijn, wij zijn iedere dag tenminste 6 uur in De Ingelanden aanwezig, slaat de vermoeidheid een beetje toe. Het is logisch dat het dagboek er dan een beetje bij inschiet. Deze week kenmerkt zich door de toenemende mobiliteit van Thea m.b.v. van haar nieuwe rolstoel, ze trippelt – zo heet het steppen met één voet – er lustig op los. Ze begeleidt ons naar de lift wanneer we vertrekken, etc., kortom ze is weer een beetje zelfstandiger geworden. Dinsdag ben ik met Thea naar de barbeque bij Tarita geweest – voor het eerst in een rolstoeltaxi gezeten – dit was een zeer geslaagd tripje buiten de deur. De spierkracht in haar rechterbeen komt stukje bij beetje terug, volgende week denk ik is zij in staat om voor het eerst een voorzichtige stap (aan de rolbar) met haar rechtervoet te maken. De rechterarm blijft achter bij deze ontwikkelingen. Bij het spreken komen er wel steeds meer woorden spontaan bovendrijven, wanneer zij teveel wil zeggen dan blijft zij echter hangen in één bepaald woord, nu is dat woord vandaag. Iedereen gaat dan op dat woord in, het heeft echter niets met vandaag te maken. Dat dit tot een voortdurende spraakverwarring leidt is begrijpelijk. Donderdag nog samen met Angela een uitgebreid gesprek met de arts en de verpleegkundige gehad, De Ingelanden is zeer goed te spreken over de progressie die Thea maakt, haar inzet en enthousiasme maakt dat het ook leuk is voor de therapeuten .Zaterdag heeft Fulco voor de woonkamer 3 soorten soep met stokbrood etc. bereid, sloeg goed aan, soep zoals moeder ze vroeger thuis maakte gaat er altijd in. Deze intensieve werkweek zit er voor ons allen weer op, op naar de volgende week met hopelijk weer enige (merkbare) vooruitgang. Co

Zondag 27 juni, Vandaag top bezoekdag, ‘s morgens Leen en Gerda (terras), daarna Fulco (nieuwe zilveren gympies gebracht), met Tarita en Finn en Co naar de McDonalds gereden en gegeten, daarna weer terug naar het terras waar Sander aanschoof (wijntje, biertje). Haar gewassen en gefohnd door Co. Toen arriveerden Sander en Hanny, weer naar het terrras gegaan, uiteraard weer een wijntje en een biertje, om 17.15 uur Thea afgeleverd in de woonkamer. Iedereen moe, behalve Thea (Co)

Zondag 20 juni, ochtend. Tarita, Sander & Finn waren om ongeveer 10.45 uur bij Thea. Thea was nog een boterham aan het eten. van de dames hoorde wij dat Thea had uitgeslapen en daarna lekker gedouched. Na ontbyt met 2 boterhammen had Thea nog trek had in meer. Omdat er in het weekend geen therapieen zijn, zijn we in de ochtend gegaan om Thea te verrassen. Dat lukte en volgens mij vond ze het leuk, vooral omdat Finn erbij was We zijn naar het Grand Cafe gegaan waar we koffie hebben gedronken. Thea probeerde weer veel woorden en zinnen te maken. Goede woorden, maar de context ontbreekt nog, dus begrijp haar niet helemaal. Finn is ziekjes en daardoor wel heel knuffelig. Hij en Thea hebben dan ook enorm geknuffeld en Thea kreeg heerlijke dikke kwijlerige kussen. Daar hebben we snel wat foto’s van gemaakt. Maakt volgens mij haar dag helemaal goed. Om 12.00 uur weer naar boven gegaan, want het alweer bijna lunchtijd. Thea naar de woonkamer gebracht waar iedereen aanwezig was een gezellige boel. Thea op haar vaste plek aan tafel gezet en vrolijk hebben we afscheid genomen. Ze drukte ons nog op het hart alleen te komen als het met Finn goed ging.

Vrijdag 18 juni, middag. Tarita was om 13.00 uur bij Thea. Thea was nog lekker aan het lunchen. De dames van haar groep vertelde dat een zuster al langs was geweest, ene Door. Tante Door & Chantal waren al bij Thea op visite geweest en naar het Grand Cafe geweest. Nadat ze klaar was met eten, wilde Thea toch weer naar het Grand Cafe en toen ik haar vroeg wat ze wilde drinken, had ze het maar over wit. Ik nog wit? O ja natuurlijk, witte wijn Heel goed dat ze zich duidelijk kon maken. Ik was eerst alleen met Thea (Sander & Finn kwamen later) en ze was ontzettend aan het kletsen. Helaas begreep ik haar niet zo goed. Maar soms kwam ik er achter, zo zei ze steeds het woord vakantie. Dit herhaalde ze continue en pakte mijn arm en stroopte uiteindelijk mijn mouw op. Eindelijk viel bij mij het kwartje, ze wilde dat ik haar mouwen op stroopte! Dom dat doe je op vakantie in de zon natuurlijk

Thea was erg vrolijk en veel aan het lachen, zeker toen Sander met Finn kwam. We hebben nog allerlei namen en woorden geoefend.We hebben nog woorden als thee, water, brood, eten geoefend. Thea’s reactie toen ik het woord KOFFIE zei was: TIJD. Daar moesten wij erg om lachen.Gezellige middag en Thea zat lekker in haar vel hadden wij de indruk. (Tarita)

Donderdag 17 juni, middag. Angela was om 13.00 uur bij Thea. Ze zat te wachten in de woonkamer. We hebben haar zonnebril en zonnebrandcreme van haar kamer gehaald en zijn naar het dakterras gegaan. Daar aangekomen hebben we eerst de kaarten gelezen die zij vandaag ontvangen heeft. Daarna de mouwen en broekspijpen opgerold, zonnebrandcreme op onze armen en benen gedaan en toen heerlijk genoten van het prachtige weer onder het genot van een cappuchino. Een uurtje later kwam Co aanrijden op zijn fiets. Dat was een leuke verrassing. Toen Co weer weg ging herkende Thea hem meteen toen zij hem verderop zag fietsen. Hij stopte verder op even om naar ons te zwaaien en dat vond Thea heel leuk. Tegen 15 uur zijn wij weer naar haar kamer gegaan om haar benen te scheren en kleding voor morgen klaar te leggen. Philip kwam toen een bos bloemen brengen die bezorgd was. Ik heb hem gewezen op de stand van haar rechter been en gevraagd wat wij daaraan kunnen doen. Hij adviseerde ons om naar de fysiotherapeut te gaan dus dat hebben wij meteen gedaan. Haar rechter knie valt naar binnen. De dienstdoende fysiotherapeut heeft het idee dat Thea een andere rolstoel kan krijgen, een zogenaamde actieve rolstoel. Dit omdat haar rompbalans al aardig goed is en op die manier zou haar been waarschijnlijk beter staan. Tegen 16 uur heb ik Thea in bed gelegd. Best spannend want ik was nu alleen met haar maar het ging super! Al met al een hele gezellige middag, we hebben weer veel gelachen! (Angela)

Woensdag 16 juni . Vanmorgen meegelopen met de Fysio van Thea, fantastisch om te zien hoeveel progressie Thea maakt in een korte tijd. Ook haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Na een nacht niet of nauwelijks geslapen te hebben is dit een geweldige opsteker. Co

Maandag 14 juni, avond. Tarita, Sander, Finn,Co en ik op bezoek. Eerst in het Grand Cafe en toen Tarita, Sander en Finn naar huis gingen zijn wij nog even een blokje om gegaan buiten. Daarna naar haar kamer gegaan om haar om te kleden etc. Toen ik Thea vanuit de rolstoel in bed hielp heeft ze 2 stappen gezet! Ook valt mij op dat ze haar bovenlichaam heel soepel beweegt in bed, zelf naar voren gaat zitten en weer gaat liggen en ook het praten gaat echt steeds beter. We gingen weer met een heel blij gevoel richting huis. (Angela)

Zondag 13 juni, middag.Co & Angela waren om 13.15 uur bij Thea. Ze was net klaar met eten. We zijn haar haar gaan wassen en fohnen, hebben haar nagels gelakt en lekker alles in de creme gezet. Daarna zijn we naar het Grand Cafe gegaan. Na een poosje ben ik de laptop gaan halen op haar kamer en hebben we in het Cafe geoefend met het Digitaal programma. Dat ging heel goed en daaruit kwam naar voren dat zij goed kan lezen! We hadden er echt lol in. Toen wij vroegen of zij even op bed wilde liggen maakte zij duidelijk dat dat toch echt niet de bedoeling was. Ze wilde naar de woonkamer. Daar was het erg gezellig en werd er flink gelachen. We hebben haar daar naartoe gebracht en zijn tegen 5 uur naar huis gegaan. (Angela)

Zaterdag 12 juni, middag. Fulco & Angela waren om 14.30 uur bij Thea. Zij zat toen met Leon in het Grand Cafe alle kaarten te bekijken die zij vandaag gehad heeft.Dit waren er maar liefst 18! Zo goed om te zien hoe iedereen aan haar denkt. Toen Leon wegging hebben wij nog wat gedronken en even gezellig zitten kletsen met een medebewoonster en haar man die Thea kent vanuit het ziekenhuis. Daarna zijn wij naar haar kamer gegaan om de nieuwe kaarten op te hangen en de “oude” eraf te halen. Deze moest ik meenemen naar huis van Thea want anders wordt het zo rommelig op haar kamer. Ja, ook hieraan kan ik zien dat zij weer aardig de oude begint te worden. Ik moest ook de spiegel even schoonmaken want ik had erop gespetterd. hahaha. Ze wilde niet in bed liggen maar Fulco mocht dat wel. Ze zat vreselijk te lachen toen Fulco alle knoppen van het bed ging uitproberen. Wij zijn ongeveer om 16.45 uur naar huis gegaan en toen wilde Thea naar de huiskamer gebracht worden, wat wij dan ook gedaan hebben. (Angela)

Woensdag 9 juni, middag. Fulco, Yerro & Angela bij Thea geweest. We hebben de kippen gevoerd en hebben een lekkere cappuchino en nog een glas appelsap gedronken in het Grand Cafe. Verder haar benen ingesmeerd en toen zijn wij naar beneden gegaan. Mama was vanochtend onder de douche geweest en toen is ook haar haar weer gewassen. In het Grand Cafe maakte Thea ons duidelijk dat haar rechterarm pijn doet. Er is echter niets bijzonders te zien aan haar arm. Zou dat komen omdat het gevoel terug komt? WoonkamerTegen 4 uur weer terug gegaan naar haar kamer en nog wat geoefend met woorden zeggen. De logopediste had een oefenvel achter gelaten. Thea is erg gemotiveerd om te oefenen en is erg blij als ze de woorden goed zegt. Oja, ik heb Thea zelf in bed gelegd! Het ging helemaal super en Thea en ik waren daar erg blij om! We schoten eerst nog in de lach maar daarna gingen we serieus aan de gang en toen ging het helemaal top! (Angela)

Dinsdag 8 juni, middag. Tarita & Finn bij Thea geweest. Thea zat nog te eten (boterham met kaas) toen ik kwam. Maar had deze in no time op . We zijn naar het Grand Cafe gegaan. Thea heeft 2 cappucino’s gedronken en gekeken hoe Finn op de grond aan het spelen was. Ook hebben we nog 2 liedjes gezongen en woorden als ogen, neus, mond en oren geoefend. Thea was vrolijk, had in de ochtend logopedie en fysiotherapie gehad.

Viola de logopediste kwam nog even gedag zeggen in het Grand Cafe. Ik had in het schriftje opgeschreven dat naar mijn idee de apraxie minder is dan na de 1e CVA. Viola was het ook opgevallen dat Thea haar mond spieren/tong beter kan gebruiken. Wel had zij moeite om in te schatten of Thea de opdrachten goed begreep. Ik gaf aan dat wij dat ook niet altijd goed kunnen inschatten, maar dat het ook zou kunnen zijn dat Thea geen interesse heeft in andere oefeningen dan praten. Viola zou nog nadenken over oefeningen die wij met Thea kunnen doen.

Thea probeerde mij wel dingen duidelijk te maken, maar helaas begreep ik haar niet goed. Om 15:00 uur zijn we terug gegaan naar haar kamer. Omdat ik zowel Thea als Finn moest duwen, hebben we een treintje gemaakt. Thea had de kinderwagen vast en ik duwde Thea. Hier hebben we wel om gelachen. daarna heeft de verzorging haar in bed gelegd en gaf aan dat dit veel makkelijker/soepeler ging dan de week ervoor.

Nadat ik haar gezicht en armen heb ingesmeerd, ben ik weggegaan. bij het insmeren van haar rechterarm geeft ze aan dat het (heel) pijnlijk is. (Tarita)

Maandag 7 juni, avond. Wat opvalt is wanneer je ‘s avonds vertrekt dat Thea altijd vannacht zegt, wat zij daarmee bedoelt weet ik niet precies. Gisteren ging het over het opklappen van de bedrand aan de linkerzijde. Nadat ik dat gedaan had mocht ik weg. (Co)

Maandag 7 juni, Fulco is van 13 tot 14.30 uur bij Thea geweest. Toen hij kwam zat ze nog te eten in de woonkamer. Daarna zijn ze naar het Grand Cafe gegaan en hebben cappuchino gedronken en wat gekletst. Thea gaf daarna aan naar haar kamer te willen. Daar aangekomen wilde Fulco haar in bed leggen. Hij pakte het instructievel van Co erbij, haalde alle onderdelen van de rolstoel af die eraf moeten. Thea kwam niet meer bij van het lachen toen hij daarmee bezig was. Toen hij haar wilde laten gaan staan schoten ze allebei zo vreselijk in de lach zodat ze het risico maar niet genomen hebben dat er iets fout zou gaan en ze hebben de zorg erbij gehaald om het te doen. Daarna hebben ze samen tv gekeken en nog wat gepraat. Ze was erg moe toen Fulco wegging. Jaaa, lachen kost ook energie! (Angela)

Zondag 6 juni, Na de schrik op zaterdag aan het eind van de dag door de somberheid van Thea, vandaag weer gewoon monter er tegen aan, dit hoort er allemaal bij. Wij moeten er simpelweg ook leren mee omgaan. Ups en downs zijn onderdeel van het proces. Gewoon in de map van Thea kijken daar worden de vorderingen objectief weergegeven. (Co)

Vrijdag 4 juni, ‘s middags was Thea verdrietig gestemd, naar mijn mening omdat de progressie naar haar gevoel niet snel genoeg gaat. Na het avondeten hoorde ik van een mede client dat Thea fysio had gehad en al enige passen met het rechterbeen had getracht te doen. Daarna heb ik de map van Thea gevraagd aan Peace, daarin blijkt dat Thea aan meer activiteiten deelneemt dan wij weten. Door haar afasie weten wij dat niet. Uit de verslagen blijkt dat zij enige fysieke progressie maakt. Een punt dat sterk gemonitord moet worden is de cognitie. Al met al toch positief de dag afgesloten. (Co)

Donderdag 3 juni. Fulco en ik zijn op bezoek geweest toen papa belde dat hij met mama heerlijk in de zon zat op het dakterras. Wat een heerlijke middag! We hebben allemaal erg genoten en ook mama genoot zichtbaar. Toen papa en Fulco even weg waren ben ik nog met haar naar het optreden van “Abba” wezen kijken in de hal. Dat was erg leuk maar mama was duidelijk moe dus we zijn naar haar kamer gegaan. Zo goed om te zien dat het eten erg goed gaat en mama ook steeds meer probeert te zeggen! Als ze dit rustig doet komen er bijna hele zinnen uit haar mond! ‘s avonds ben ik met Beau weer langs gegaan en ook dat was erg gezellig. Mama was erg vrolijk en we hebben weer als vanouds gelachen, ook als ik iets niet begreep. Daarna haar tanden gepoetst, kleding voor morgen klaar gelegd en even gekeken of er een mogelijkheid was om haar haar te wassen. Dat lukt dus echt niet in de badkamer met de rolstoel en in de kapsalon kan het alleen als mama in de kappersstoel gaat zitten. Dit ga ik dus binnenkort met papa doen. Ik heb geoefend om haar vanuit de rolstoel op bed te leggen maar daar moet ik nog wat meer mee oefenen. Ik neem geen risico en ik moet zeker weten dat dat goed gaat. Ik heb mama weer op het hart gedrukt dat ze echt op het belletje moet drukken als er ‘s nachts iets is en toen begon ze heel ondeugend te lachen. Wat een super dag!

Dinsdag 1 juni, 13.30u. Mama was toen erg verdrietig en boos. Papa was er ook en ook Liesbeth kwam nog even kijken. Veel mensen die haar troosten, natuurlijk goed. Maar ik heb vooral geprobeerd om heel positief te blijven en heel erg te benadrukken dat zij hier is om beter te worden en naar huis te kunnen. Dat ze heel veel gaat oefenen en dat iedereen haar gaat helpen en dat ze niet mag opgeven.

Nadat papa is weggegaan ben ik ongeveer nog een uurtje gebleven en heb met Finn op de grond gespeeld naast haar bed. Finn was ontzettend druk, dus op haar bed werkte niet. Nog 2 liedjes gezongen, waar mama uit zichzelf aan meedeed. Ook haar gezicht, armen en benen ingesmeerd. Omstreeks 3 uur ben ik weggegaan en ik had het idee dat ze rustiger was en iets minder verdrietig / boos.

Hoewel we allemaal natuurlijk erg verdrietig zijn en voor mijn gevoel voel je nu de impact van mama’s ziekte voelt, heb ik het gevoel dat we positief naar mama moeten zijn. Want als wij er niet in geloven… En ik geloof er in! Want er zijn alweer heel wat stapjes gemaakt.

Paps misschien een idee om bij te houden als mama weer een stapje heeft gemaakt? Want ze is inmiddels weer meer wakker, alerter en begrijpt heel veel. Herkend iedereen. Haar ogen staan beter, is veel minder op links gefixeerd. Haar gevoel onder haar rechtervoet is terug. Pijnprikkels rechterarm zijn aanwezig. Kan nu goed zitten. Staan gaat ook beter. Kan goed slikken. Zelf eten en niet gepureerd. Kan heel goed woorden, reeksen en korte zinnen nazeggen. Haar emoties zijn nog aanwezig. En dat binnen 2 weken tijd. – Tarita

Dinsdag 1 juni, 18.00 / 20.30 uur, prima avond, Thea zelf in bed gelegd, techniek afgekeken van het St. Antonius. Ging prima, met Thea woordjes geoefend, gaat op zich wel goed, spreekt beter dan de vorige keer. Thea was in een betere stemming, positief op haar ingepraat. Beter worden wel 20x met haar uitgesproken. Tv gekeken, afstandbediening nog een keer uitgelegd. Met goed gevoel vertrokken (Co)

Dinsdag 1 juni, Helaas kon ik vandaag niet naar Thea toe want ik heb een of ander virus te pakken volgens de huisarts. Heel erg balen want ik had met haar naar de kapsalon beneden willen gaan om haar haar te laten wassen… Ik hoop dat er snel begonnen kan worden met logopedie/ergotherapie en fysiotherapie want dat zal heel motiverend werken voor Thea. (Angela)

Dinsdag 1 juni, Thea had vandaag een slechte dag (boos/ verdrietig) denkt waarschijnlijk wat doe ik hier, er gebeurt niets. Tarita heeft nog een arts gesproken die zei dat Thea al was ingepland voor Logopedie en ergotherapie. Fysio wordt nog nagekeken. Ga er om 18.00 uur weer naar toe, benieuwd hoe ze nu is (Co)