Communicatie

Het blijft verbazingwekkend hoe moeizaam de communicatie (soms) kan verlopen in het geval je even wil afstemmen met een ter zake kundige arts over de nasleep van een ingreep. Zoals bekend is Thea afgelopen dinsdag geopereerd aan haar hand en pols. Zij moet een paar weken een met kunststof  versterkt verband dragen. Zaterdag kreeg zij een behoorlijke dikke arm boven de elleboog met een bloeduitstorting. Voor de zekerheid maar even gebeld, maar naar wie is vraag 1. Toegegeven je krijgt instructies mee waar je op moet letten, maar wie je moet bellen is niet echt duidelijk. De gipskamer leek mij niet relevant op dat moment, bovendien moest eerst vastgesteld worden wat er precies aan de hand is.  Dan maar de afdeling gebeld waar zij was opgenomen. Na 2 pogingen lukte dat, vervolgens heeft de verpleging de dienstdoende chirurg gebeld, die mij weer 2 keer trachtte te bereiken, uiteindelijk ook gelukt, en e.e.a. goed afgestemd. Ik had daarvoor al 2 foto’s naar de afdeling verzonden, toen ik dat meldde aan de verpleging was de reactie dat werkt niet zo meneer. Op maandag werd ik gebeld door de Chirurg zelf, prima reactie, so far so good. Wat toch blijft hangen bij mij is de vraag, kan deze vorm van (after sales) communicatie niet beter c.q. eigentijdser?
Enkele aanbevelingen:

  • Maak het mogelijk om simpel foto’s uit wisselen met de dienstdoende arts, via pc of gsm, naar een centraal e-mailadres
  • Wanneer een arts of iemand anders je voicemail inspreekt blokkeer dan niet de terugbelmogelijkheid.
  • Geef duidelijk aan welk nummer je bij vragen / calamiteiten moet bellen.
  • Beschrijf in de brochures ook welke verschijnselen ongevaarlijk zijn c.q. erbij horen.
  • Etc.

Ik maak mij sterk dat wanneer iemand er even voor gaat zitten, dit deel van de workflow ook beter zal verlopen.

(steekwoorden: alle artsen een ipad?, dual sim GSM’s privé en werk, multimedia readers, communicatietraject patiënt > arts, regie invullen, workflow software? reactie apps maken,etc)