Domokika

Nee de titel is geen geen schrijffout, wij gebruiken al enige jaren klikaanklikuit (kika) als handig schakelsysteem. De correcte schrijfwijze is domotica. Het woord “domotica” is een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en tica wat afkomstig is van informatica, telematica en robotica. Een nog completere omschrijving is: de integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven. Als liefhebber van gadgets kun je mij indelen bij de early adopters, soms blijkt de aankoop te kwalificeren als leuk maar verder nutteloos. Maar soms blijkt het gewoon nut te hebben, zo ook bij klikaanklikuit. Het begint simpelweg om gemakkelijk vanuit je stoel lampen aan en uit te schakelen. Je kunt in principe ieder lichtpunt schakelbaar maken. Ik heb nu 3 ruimtes ingeregeld, de huiskamer, de slaapkamer en de garage. De garage is simpelweg voorzien van een fittingschakelaar en een bewegingsmelder. De bewegingsmelder heb ik achterin de garage geplaatst zodat het licht alleen aan gaat als ik de garage inloop (dus niet wanneer ik de deur open). In de slaapkamer zijn 3 lichtpunten en de TV schakelbaar. Thea gaat meestal vroeger naar bed dan ik, ze wil dan persé TV kijken, maar valt meestal binnen een half uur in slaap. Ik schakel na ongeveer 1 uur vanaf beneden de TV en de verlichting uit, hoor ik niets dan slaapt ze, protesteert ze dan schakel ik de boel gewoon weer in en probeer het later nog eens. 🙂 Beneden heb ik tot nu toe 4 lichtpunten ingeregeld. Na 5 weken beneden geslapen te hebben slaap ik nu de laatste week boven. Ik neem de afstandbediening mee naar boven, belt of roept Thea dan schakel ik vanaf boven gelijk de schemerlamp bij het bed in en vraag ik vanaf de vide wat er moet gebeuren. Het hart van de installatie is een ICS100 schakelkastje dat aan de router hangt. Op afstand inschakelen van het licht via het internet kan dan ook, ik doe dat vaak vanuit Friesland. Een andere mogelijkheid is het meten van je energieverbruik. Bekijk de video voor meer suggesties. Mochten jullie in lijn met de oproep van Rutte om de economie aan te zwengelen 🙂 tot aanschaf over te gaan, kijk dan op de site van de fabrikant. Wij hebben er in ieder geval veel plezier van, nog één week gips en dan op naar de volgende fase.