Eindejaar

Net zoals jullie waarschijnlijk, hebben wij eind 2009 getoast op een goed en gezond nieuwjaar. Gelukkig kan niemand echt vooruit kijken en ineens behoor je tot de ca. 40.000 mensen die jaarlijks een CVA (herseninfarct / hersenbloeding) krijgen. In een luttel moment ziet je wereld er heel anders uit. Ik ga hier de hele geschiedenis niet nogmaals vertellen, dat is genoegzaam bekend. Wat ik wel kwijt wil is het feit dat ze in de gezondheidszorg van planning en afstemming van behandelingen weinig kaas hebben gegeten. Thea is 19 oktober jl. ontslagen uit De Ingelanden met de toezegging dat zij binnen twee weken in dagrevalidatie zou gaan in De Hoogstraat in Utrecht. Uit voorzorg had ik een kopie gemaakt van alle ontslagverslagen (logopedie/ ergotherapie/ fysiotherapie en de ontslagbrief van de verpleging). Pas op 27 november werden wij opgeroepen voor een intakegesprek in De Hoogstraat, reden zij hadden geen officiele ontslagbrief ontvangen. In de Hoogstraat waren -uiteraard zou ik bijna zeggen- ook de ontslagverslagen niet bekend. Ze waren blij verrast dat ik die wel had gekopieerd voor hun. In dat gesprek bleek dat De Hoogstraat zelf bepaalt of iemand in behandeling wordt genomen, het feit dat wij naar huis zijn gegaan met de toezegging dat Thea 4 dagen per week revalidatie zou krijgen, maakte weinig indruk. Na het intakegesprek werd besloten dat Thea 2 dagen per week revalidatie kan krijgen. De grote vraag is echter wanneer, nu 2 maanden na haar ontslag is nog niet bekend wanneer zij kan starten. Wij hebben inmiddels zelf gezorgd voor fysiotherapie en logopedie om de vaart erin te houden. Ook dat gaat niet vanzelf en het kost de nodige overedingskracht om dit voor elkaar te krijgen.

Ik hou hier nu over op, ik zou vele pagina’s vol kunnen schrijven over de belevenissen van een mantelzorger, dat doe ik niet, je wordt er niet vrolijker van. Thea gaat nog steeds vooruit, de boosheid en het ongeduld is af en toe behoorlijk heftig, ik begin daar nu langzaam aan te wennen dat dit af en toe optreedt. Wat mij wel duidelijk is geworden dat 24 uurs mantelzorg niet iets is wat je zomaar even doet, dit heb ik achteraf gezien onderschat, opgeven is echter niet bij dat staat vast. Wat wel vaststaat is dat het aanhouden van twee huizen onder deze omstandigheden geen haalbare kaart is. Er zal dus een keuze gemaakt moeten worden tussen Maarssen en Terherne. De afwegingen die daarbij een rol spelen heb ik al eens omschreven onder het kopje “Wat is wijsheid?”. Ik heb toen ook aangegeven dat ik voor Thea 3d tekeningen zou laten maken om haar inzicht te geven hoe e.e.e. er na de uitbreiding er uit zou kunnen zien.

3dComp1Er kan in totaal zo’n 60m2 meter worden aangebouwd, beneden komt dan een grote slaapkamer 25m2 en ca 35m2 uitbreiding van de woonkamer. In de garage komt een kleine badkamer, verder kun je het huis met domotica zodanig automatiseren dat het er prettig en comfortabel toeven is. Ik ben er al uit, Thea twijfelt nog vandaag ja, morgen mischien, overmorgen toch maar niet. Hebben we in ieder geval ook nog iet positiefs om te overdenken. Het ga jullie allen goed. /Co 28/12/10