Beeldkracht inspiratie en houvast

Keynote van Robbert Dijkgraaf tijdens de conferentie Kunst en Leren in Utrecht over het belang van verbeelding voor de wetenschap. De video duurt 34 minuten, meestal gunnen we ons of hebben we geen tijd om een video van deze lengte af te kijken. Ik heb wel de tijd genomen. Een leuk voorbeeld uit de lezing vind ik die van het jongetje dat op de markt loopt en naar boven kijkt en daar de maan ziet. Hij vraagt zich angstig af waarom de maan daar ´zomaar´ hangt en niet naar beneden valt. Wat hem ook verbaasd is dat hij blijkbaar de enige is die zich daar druk over maakt. Inhoudelijk wordt er verder o.a. nog gesproken over beeld en taal, zeer interessant. Robbert Dijkgraaf is de moeite van het beluisteren meer dan waard. Je kunt je afvragen wat heeft de inhoud van de keynote nu te maken met mijn / onze situatie? Dat is niet zo simpel uit te leggen. Zoals bekend ben ik voortdurend op zoek naar nieuwe ontwikkelingen in welke vorm dan ook waarmee ik Thea vooruit kan helpen. Ik heb lang op het spoor gezeten van BCI (brain controlled interface) in de hoop dat er wellicht snel een doorbraak zou komen. Dan lees je vervolgens de presentatie van Femke Nijboer “De zin en onzin van BCI” en ben je weer terug op aarde. Dat de (afasie) materie complex was werd nog een keer bevestigd door het boek “Het voorbeeldige brein”. In een eerder stadium was de presentatie ” Omgaan met neuropsychologische gevolgen na NAH in de chronische fase” van Caroline van Heugten al een eyeopener. Alles overziend zou je kunnen gaan somberen, ik weiger dat gewoon te gaan doen. Wat ben je zonder hoop? Het Human brain project is een breed opgezet,  langdurig en hoopvol onderzoek. Er gebeurt genoeg, alleen gaat het voor je gevoel tergend langzaam, ondanks het feit dat ik besef dat er een behoorlijke tijd zit tussen resultaten in een laboratorium situatie, en de praktijk. Goed terug naar de keynote van Robbert Dijkgraaf alleen de titel Beeldkracht – inspiratie en houvast is al mooi en de steekwoorden, creativiteit, beeld denken, talig denken, verwondering, etc.,  passen ook bij onze situatie. Advies: neem even de tijd en bekijk de video die je naar ik verwacht zal boeien en je wellicht aan het denken zal zetten.