Vakmanschap is

Vandaag (donderdag 10 oktober )  een afspraak gemaakt in het UMC Utrecht i.v.m. de nachtspalk van Thea. Zoals ik eerder aangaf bestaat de nabehandeling van de hand en pols o.a. uit het 3 maanden dragen van een nachtspalk. Deze nabehandeling is nodig om te voorkomen dat de duim weer naar binnen gaat staan. Bij het verwijderen van het (kunststof) gips, was er een maatwerk nachtspalk gemaakt. In het gebruik bleek deze spalk enigszins te strak bij de duim en bovenop de hand, met als gevolg dat er een drukplek ontstond en kleine schaafwonden bij de duim. In zo’n situatie weigert Thea dan simpelweg om de spalk te dragen. Ze heeft uiteraard gewoon gelijk. Oké vandaag dus terug gegaan om te overleggen hoe e.e.a. op te lossen. Angela ging mee en gebruikte haar ervaring van de fysio praktijk Overvecht om te assisteren. De slogan “mensen maken de winkel”, gaat ook voor een ziekenhuis op, om dit soort problemen op te lossen ben je als bedrijf/ziekenhuis afhankelijk van de kennis/ ervaring maar bovenal het voortschrijdend inzicht van je werknemers. Ik heb al eerder aangegeven onder de indruk te zijn van het vakmanschap van de mensen van de gipskamer. Ook in dit geval is e.e.a. weer fantastisch opgelost. Voor degene die het interesseert  even een paar details. De 1e spalk was geheel opgebouwd uit hard kunststof verband. De 2e op basis van de ervaring met de 1e spalk was gemaakt van een combinatie van hard en zacht materiaal. De opening was aan de zijkant gehouden voor het gemakkelijker aantrekken. Als toegift werd er,  toen Thea aangaf dat zij de vingers meer vrij wilde hebben, een mini spalkje van kunststof gemaakt dat de duim fixeert. Zij kan nu kiezen welk van de laatste 2 het meest comfortabel is in het dragen. De combinatiespalk kan zij – zo bedachten wij – ook dragen als bescherming bij het werken in de tuin. Schreef ik eerder dat het realiseren van een dialoog in de medische wereld niet altijd simpel is, ik wil dit op deze plaats  nuanceren, dat geldt niet voor de medewerkers (Matthijs Marres e.a.) van de gipsafdeling van het UMC Utrecht.

 

 

1 Comment

  1. Helemaal mee eens! Zo fijn om te zien dat de medewerkers vd gipskamer echt mee denken en luisteren naar de wensen vd patient! Grappig ook dat mij gevraagd werd om te assisteren. 🙂

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.