De Tjongerschans

De Tjongerschans
Rond 1300 was Oudeschoot het centrum van het huidige Heerenveen, er werd door de Duitse Orde een klooster met een hospitaalfunctie gesticht. Kort na de Reformatie van 1580 werd dit klooster vervangen door een schans (fort) om de oversteekplaats van de Tjonger te beschermen tegen de Spanjaarden.Op 19 oktober 1929 vond de officiële ingebruikname plaats van het ziekenhuis aan de Thialfweg. In de jaren zeventig kwam er een nieuw behandelhuis, zodat de capaciteit met 90 bedden toenam naar bijna 400 bedden. In de jaren tachtig volgde nieuwbouw van een psychiatrisch-neurologische afdeling en een poliklinisch centrum. Begin 21e eeuw weer een grote nieuwbouw, die nieuwbouw werd afgerond in 2008.

Weekendje weg
We waren afgelopen vrijdag welgemoed op weg naar Terherne voor een naar wij dachten een leuk weekend, vrijdag heen zondag terug. Het leek ons leuk om te beginnen met een lunch in het Broodcafé in Grou. Lekkere erwtensoep gegeten, biertje en wijntje er bij voor Thea, daarna naar Terherne gereden. Aangekomen in Terherne trok Thea wit weg, op mijn vraag of ze zich niet goed voelde gaf ze aan dat dit zo was. Ik zette haar snel op een stoel daarna op de bank met een kussen in haar rug. Ik ging zelf tegenover haar zitten om haar goed te kunnen observeren. Na verloop van tijd leek ze in te dutten, daarna viel ze achterover met haar mond open en begon ze een klagelijk geluid te maken van iemand die pijn heeft. Ik ging snel naast haar zitten om haar te ondersteunen, haar goede arm werd helemaal stijf, ik wist gelijk dat dit (waarschijnlijk) een insult was. Toen dit aanhield, heb ik snel Jansje gebeld die 200 meter verderop woont. Zij heeft toen 112 gebeld, die moest uit Heerenveen komen. Toen Thea onregelmatig begon te ademen, ik lag met mijn oor op haar borst om de hartslag te horen, nog een keer 112 gebeld. De centralist gaf ons instructies hoe te handelen. Terwijl ik Thea’s hoofd ondersteunde dacht ik dit is het dan, ik vreesde dat ze zou wegglijden, Jansje riep nog Thea blijf bij ons. Na 20 minuten kwam de ziekenauto, de 1e vraag van de verpleger toen hij nog buiten stond was of ze nog bij kennis was. Ik zei ja maar dat ik geen contact kon maken. Ik kijk altijd met respect naar hoe deze professionals hun werk via een strak protocol uitvoeren. Na kort overleg over de voorgeschiedenis, het schema dat ik daarvoor speciaal up to date houd, komt daarbij goed van pas, werd besloten dat zij het best naar De Tjongerschans in Heerenveen kon gaan. Bij eventuele neurologische complicaties moest zij naar Groningen. Neurologisch ingrijpen is bijna altijd tijdgevoelig, Heerenveen is qua afstand dan de beste optie. In de ambulance werd dormicum toegediend waarna Thea weer aanspreekbaar werd. Ik ben met mijn eigen auto zo rustig mogelijk (moeilijk) naar het ziekenhuis gereden. Daar aangekomen direct met de SEH arts gesproken, ook hier kwam mijn schema en kennis over de medicatie weer goed van pas. Ik heb alle informatie opgeslagen in Dropbox, via de mail is alles snel over te hevelen naar de ziekenhuis PC. Na een scala van onderzoeken / uitsluitingen bleek uit de CT-scan dat het inderdaad om een insult moest gaan. Ook de SEH (Spoed Eisende Hulp) van De Tjongerschans verdient een compliment voor de beheerste wijze waarop zij hun taak uitvoeren. Je merkt weinig van de grote drukte van dat moment. In een laatste overleg met de SEH arts – die uiteraard op haar beurt overleg had gehad met de neuroloog – gaf ik aan dat Thea weer qua gedrag leek op de oude Thea, werd besloten dat zij mee naar huis mocht. Met een brief en een CD van de CT-scan vertrokken naar de HAP (huisartsenpost) om een tijdelijk medicijn op te halen, weer om ca. 22.30 uur aangekomen in Terherne. Op zaterdag besloten om terug naar Maarssen te gaan, langs Jansje gereden om haar te bedanken. Nu op zondag dat ik dit schrijf is Thea nog aangeslagen door de gebeurtenissen. Ze heeft duidelijk minder energie dan anders, afwachten maar hoe e.e.a. verder verloopt. Het gevoel van veiligheid dat we langzaam aan het opbouwen waren is in ieder geval weer volkomen weg.

16 Comments

 1. Beste Co en Thea,

  Wat een tegenslag om mee om te moeten gaan in een tijd waar wat gevoel van veiligheid langzaam aan het opbouwen was. Heel knap Co zoals jij dit allemaal kunt verwoorden en en hoe jou liefde voor Thea enorm spreekt door jou akties en woorden. Enorm respekt voor de manier waarop jij met deze situaties omgaat. Veel kracht, geduld, en geloof toegewenst in de komende tijd. Geef Thea een lekkere knuffel en dikke kus van ons.

  Veel liefs Emile en Kyra.

 2. Hallo Co en Thea
  Echt verschrikkelijk wat een tegenslag, ik heb het 2 x meegemaakt met mijn
  schoonzoon en je weet niet wat je meemaakt nu gaat het goed door de medicijnen
  Ik hoop dat jullie nu van alle nare gebeurtenissen gespaard blijven .
  Heel veel sterkte liefs Peet en Dity

 3. Lieve Thea en Co,
  Net het bericht gelezen. Pfff, daar krijg ik het warm van. Wat zullen jullie geschrokken zijn. Maar wat fijn dat Thea toch weer mee naar huis mocht.
  Aan Jantje heb je op zo’n moment een goede steun, daar weet ik alles van.
  En Co, respect. Alles goed op orde. Je bent eigenlijk een expert op dit gebied geworden.
  Ik wens jullie beiden veel sterkte en goede moed om weer een beetje terug in het gareel te komen.
  Dikke pakkerd,
  Cuuck

 4. Lieve Co en Thea,

  Weer ingrijpend, weer veel moed en geduld nodig, weer doorgaan alsjeblieft.
  Dank voor de update
  Zo compleet je verhaal ( kort en krachtig) weer is zo zal dat medisch dossier ook wel zijn.
  Wensen jullie succes
  liefs Job en Lorette

 5. lieve thea en co,

  wij zitten hier trillend van spanning jouw bericht te lezen, wat is dit schrikken! We wensen je de kracht toe om het vertrouwen weer terug te krijgen. Het gevoel van : “terug naar af” kan ik me voorstellen. Fijn dat je ons op de hoogte houd, we leven heel erg met jullie mee. Gelukkig is Thea een taaie en wat goed van jou Co dat je alles zo goed gedocumenteerd hebt zodat het ziekenhuis ook adequaat kon handelen. Laten we hopen dat dit soort avonturen achterwege blijft in de toekomst. Veel sterkte ermee, en veel groetjes uit Weert.

 6. Lieve Thea en Co,Wat erg dat Thea dit weer is overkomen! Maar fijn dat Thea weer thuis is. Een stap terug! Maar JULLIE kennende gaan er zo weer twee passen naar voren! Sterkte!

 7. Beste Co lieve Thea,

  Houdt het nu nooit op. Geweldige reactie en een toch wel een goede afloop maar nooit leuk voor een weekend weg, wat leuk zou moeten zijn.

  Veel sterkte en de groetjes van ons aan Thea.

 8. Hallo lieve allemaal,

  erg schrikken weer van dit bericht, gelukkig snel en goed gehandeld.
  Goed uitrusten en alles weer laten bezinken.
  Als we wat kunnen doen horen wij het graag.

  Veel liefs Koot, Jan en Chantal

 9. Beste Co en Thea,
  Jullie vormen inderdaad een van de zeldzame voorbeelden waar het meedenken van de patiënt met de dokter van groot voordeel is. En dat niet voor de eerste keer.
  Zo snel rekening houden met een insult – geweldig; zou menig dokter niet gegeven zijn, hoewel epilepsie altijd op de loer ligt na een doorgemaakte hersenbloeding of infarct.
  Dat jullie van slag zijn is begrijpelijk. Gelukkig is het niet van invloed op de prognose. Dat Thea nu een een dip zit kan van het doorgemaakte trauma zijn maar zeker ook van de anti-epilepsie medicatie, waar iemand aan moet wennen.
  Sterkte,
  Ben

 10. lieve twee .
  het is om zachtjes te zeggen klote dat er steeds opnieuw zoveel van jullie gevraagd wordt
  we schrokken ons dan ook kapot dat er weer een tegenslag is .
  jullie verdienen dit niet .
  Lieve Co ik ben onder de indruk van jou kunnen en alertheid .
  let goed op me zus maar dat hoef ik niet te vragen dat spreekt al overal uit .dat je dat doet.
  hoop dat de energie terug komt bij Thea en dat jij de energie krijgt om het vol te houden .
  lieve Co ik heb geen woorden meer .
  dikke kus Mart en Thijs.

 11. hoi CO en THEA ik heb je berichtje weer gelezen wat moeten jullie toch een hoop mee maken.wij hebben heel veel bewondering voor jou. doe THEA de groetjes van ons en voor jou heel veel sterkte .lfs DINY en PIET.

 12. Lieve Thea en Co

  Wat weer schrikken leven met jullie mee.
  Sterkte .
  warme groet

 13. Lieve mensen,
  Wat een schrik! Jullie pad gaat niet over rozen. Toch voor Thea een zegen dat ze een zo competente en liefhebbende echtgenoot/verpleger/verzorger in de buurt heeft.
  Volgens mij Co heb je dan misschien geen medische bul, maar toch minimaal een paar medische certificaten.
  Zal duimen dat het gevoel van veiligheid weer snel terug komt.
  Hartelijke groet en veel sterkte,
  Chris

 14. Beste Co en Thea!

  Ik klim nu toch maar even in de ‘pen’…

  Wat een vervelende heftige spanningen zijn er toch in jullie levens…
  Mijn complimenten voor de manier waarop jullie er mee omgaan.
  Heel mooi EN krachtig zoals jij het allemaal beschrijft Co!
  Jullie lijken heel goed op weg dus hopelijk is dit een ‘kleine’ terugslag EN kan Thea over deze gebeurtenissen heenkomen.
  Herseninfarct en afasie ken ik van heel dichtbij van mijn vader vroeger. Het is een vreselijke kwelling voor de persoon in kwestie en voor de geliefden.

  Terherne… Hoe lang is het geleden? Jaren en jaren maar het plaatsje zal altijd in mijn geheugen blijven door mijn logeerpartij met Tarita bij jullie. Het avondje uit in de plaatselijke ‘disco’, het plezier met die lieve Tarita en de ‘lift’ die jullie ons gaven terug naar jullie huis. Mijn brakke ochtend de volgende dag en het bezoek (per jacht) van de familie Olav Mol. Wat was het een mooi weekend. Warme gevoelens bij jullie hartelijkheid en gastvrijheid.
  Ik zend jullie dan ook mijn groeten en wens jullie heel veel sterkte, kracht en een lach (Thea kan dat als de beste :-)). Dat jullie met jullie doorzettingsvermogen, liefde EN ‘lach’ een betere toekomst tegemoet mogen gaan.

  Harte groet,
  Karin Scholten

 15. Lieve mensen,

  Wat nou toch schrikken zeg!Vertrouwen in een beetje stabiele situatie helemaal weg.Zo kan het ineens gaan.We weten dat ook wel,maar nu voel en ervaar je dat echt.Jullie laten je niet helemaal ontmoedigen hoop ik.De schrik te boven komen in het besef,dat het leven nogal onvoorspelbaar is.Bedankt voor alle berichtgeving en veel liefs van Harmien

 16. Jeeh dit is schrikken zeg!
  Wat een verhaal.
  Ome Co maar goed inderdaad dat u alles goed bij houd.
  Jammer dat de veiligheid en gevoel weg is wat natuurlijk te begrijpen is.
  Hoop dat de energie snel weer opbouwd en dat dit geen gevolgen heeft.
  Heel veel sterkte en knuffels van ons

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.