De virtuele supermarkt

Tanja Nijboer

In het kader van de Ureka Mega Challenge zijn er recent een aantal pitches gehouden, een daarvan is de virtuele supermarkt. Dr. Tanja Nijboer, Senior onderzoeker, neuropsycholoog verbonden aan het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde in Utrecht, is de trekker van dit project. In deze rol richt zij zich o.a. op het onderzoeken van mogelijkheden tot vernieuwen van diagnostiek en behandeling van cognitieve problemen na CVA in het algemeen. Hierbij spelen nieuwe technieken zoals virtual reality en gaming, een belangrijke rol. Na 2 jaar onderzoek staat er nu een prototype van de virtuele supermarkt dat uiteraard doorontwikkeld moet worden. Jaarlijks worden ca. 45000 mensen in Nederland getroffen door een herseninfarct (beroerte), vrij snel na de acute fase, die primair op de medische situatie is gericht, komen de vragen m.b.t. de cognitieve capaciteit aan de orde. Het testmateriaal om dit te kunnen vaststellen bestaat voornamelijk uit testen op papier, verre van eigentijds dus! Tijd voor verandering / verbetering.

lees meer


Voor de oplettende lezer van dit blog zal het duidelijk zijn waarom ik dit initiatief c.q. onderzoek zo toejuich. Toen Thea 7 jaar geleden alweer, 2x een CVA kreeg zat ik na de stroke-fase ook vol met vragen. Na het ontslag uit het ziekenhuis ging Thea naar De Ingelanden om daar fysiek aan te sterken. Fysiotherapie van hoge kwaliteit en een lichte vorm van ergotherapie was de aanpak, van een neurologisch onderzoek was daar geen sprake. Ik ben toen zelf maar aan de slag gegaan. Werken met Kompro, Digitaal en TOP, softwareprogramma’s om het taalgevoel weer op peil te brengen. Het ontwikkelen samen met Fred Zuijdendorp (programmeur) en Mirjam Top (logopedist) van de app Communicado. Therapeutische ritjes met de auto langs bekende plaatsen om te checken of deze plekken nog in het geheugen zaten. Daarnaast gewerkt met technische hulpmiddelen zoals de handmaster, leap motion en de muse headset.Tenslotte nog een grote hoeveelheid apps uitgeprobeerd. Op logopediegebied wel ondersteuning gehad in de poliklinische fase in de Hoogstraat, en later zelf gezocht bij Mirjam Top. Veel gedaan, maar toch met een gevoel dat ik er qua regie alleen voor stond. Ergo in de afgelopen jaren was ikzelf zowel behandelaar als regisseur, dit lijkt leuk maar is het niet. Dat moet en kan beter.
Terug naar de virtuele supermarkt, die moet er simpelweg komen, helaas lukt dat niet via de Ureka Mega Challenge. De doorontwikkeling gaat in ieder verder is besloten. Wat blijft is een manier te vinden om een supermarktpartij te overtuigen van de belangrijkheid van de realisatie van De Virtuele Supermarkt. Produktplaatsing en branding is dan wellicht onontkoombaar.

Lees minder


8 Comments

  1. Het zou fantastisch zijn als er een mogelijkheid is om deze mensen te helpen .

  2. Bedankt voor je reactie, ik ga eerst proberen of ik supermarktorganisatie(s) kan interesseren voor deelname aan de doorontwikkeling. Op basis van goede werkafspraken (productplaatsing en branding) moet dit kunnen lukken. Zomaar geld geven doet geen enkele organisatie.

  3. Alles waar je mensen met een beroerte mee kunt helpen om ze te helpen is super! Door ze te begrijpen opent het voor hun en hun omgeving weer mogenlijkheden

  4. De virtuele supermarkt hoe is het mogelijk!!Geweldig initiatief toch!!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.