Reünie in Weert

Op 10 juni met Thea naar Weert geweest waar wij zeer gastvrij werden ontvangen door Wim en Nelly. In de middag was, om niet alle tijd aan eten en drinken te laten opgaan, gezorgd voor een uitstapje naar een compleet geautomatiseerde veehouderij. Ondank het feit dat aan deze boerderij het (negatieve) label Megastal hangt vond ik persoonlijk de boer zeer enthousiast en bevlogen praten over zijn (240) koeien. We maakten nog de geboorte van een (helaas voor het kalfje) stiertje mee. De automatisering van het melkproces is een boeiend iets, zoals bekend loopt Nederland qua techniek voorop bij de ontwikkeling van deze systemen. De koeien worden max. 5 keer per etmaal – het proces loopt dag en nacht door – gemolken, de koe bepaalt zelf wanneer zij gemolken wil worden. De melk robot monitored echter wel of de koe er aan toe is, de koeien krijgen nl.  een (koeien)snoepje als beloning. Sommige jonge koeien komen soms wel 20 keer op een dag kijken of er soms een snoepje ligt, de robot stuurt ze dan gewoon door. De koeien worden niet alleen gemolken, ook hun gezondheid wordt bijgehouden door de robot. De boerderij was multifunctioneel ingericht, de boeren doen de rondgang door het bedrijf en de 2 boerinnen verzorgen allerlei mogelijkheden van vertier, van kinderpartijtjes tot teambuildingsessies. De namiddag /avond hebben we doorgebracht met eten en drinken, het was leuk om de oude club weer eens bij elkaar te hebben. Zonder overdrijving zou ik willen stellen dat dit clubje toch wel zeer bijzonder en succesvol is geweest. Ook lastig volgens sommigen, volgens mij gaat dat meestal samen. Volgend jaar zijn onder ongewijzigde omstandigheden wij aan de beurt om een middag / avond te organiseren. Terugkijkend op de reünie kan gesteld worden dat e.e.a. weer zeer geslaagd is, het blijft een vreemde gewaarwording dat Nora  er deze keer voor het eerst niet bij was. Later dan gepland zijn wij weer richting Maarssen vertrokken, de meesten bleven slapen in Limburg, wij waren ca. 23.15 uur thuis. Weert 10 juni 11_klien