Schrijven helpt

Google maar op n’import welk ziektebeeld, het internet staat vol met informatie, fora, blogs, etc. Tot enige jaren geleden bekeek ik (lotgenoten)blogs met enige verbazing. Ik vond het eigenlijk maar een milde vorm van (medisch) exhibitionisme. In de wachtkamers en bij bushaltes kom je ze ook tegen, volkomen wildvreemde mensen die je in 10 minuten hun hele medische geschiedenis vertellen. Bij Thea met haar open blik biechten ze in no time hun hele levensverhaal op, zelf kijk ik wat minder uitnodigend, ik heb er dus minder “last” van. Waarom doen mensen dat vraag je je af, is het vragen om medeleven? Lucht het op? Ik weet het niet. Ik denk wel dat het sommige mensen helpt om er over te praten, anders doe je het toch niet? Zelf heb ik dat absoluut niet, er over praten maakt mij minder vrolijk en Schemaklein het creëert steeds weer een vorm van herbeleving. Ik vermijd dat dus zoveel mogelijk of hou het zeer kort. In mijn rol van begeleider / woordvoerder van Thea ontkwam en ontkom ik er niet aan om zeer regelmatig verslag uit te brengen over wat Thea nu precies is overkomen. Ze heeft nu na c.a. 3 1/2 jaar al zo’n 20 behandelaars gehad met ieder hun eigen vragen. De antwoorden heb ik verdisconteerd in een overzicht met alle relevante medische- en behandelinformatie. Wil je dit schema op ware grootte bekijken, zie tijdlijn. Dit werkt goed, praktisch iedere behandelaar scant dit document in om het in Thea’s dossier op te nemen. Voor mij is het op die manier minder emotioneel en het voorkomt tevens dat ik iets vergeet

» Lees meer

Bovendien heeft het nog een groot voordeel, het geeft mij de ruimte in een gesprek om mij te concentreren op het behandeldoel van dat moment. Goed, terug naar mijn opmerking over sommige blogs die ik classificeerde als een milde vorm van medisch exhibitionisme. Je doet het nu toch zelf! constateert de oplettende lezer, ja dat is zo geef ik toe. Waarom? je was toch een recht toe rechtaan manager, wars van zweverig gedoe?. Waarom dan wel? In de eerste plaats omdat er gelukkig oprechte belangstelling is voor Thea’s c.q. onze situatie. In de tweede plaats omdat ik mij verantwoordelijk voel voor een adequate communicatie m.b.t. de situatie en voortgang van Thea, nu zij dat door de verschrikkelijke afasie zelf niet meer kan. Kon zij nog goed praten en formuleren dan zou de noodzaak een stuk kleiner zijn. In de derde plaats omdat ik gemerkt heb dat schrijven een goed instrument is om met de situatie om te kunnen gaan. Het is in ieder geval goed voor je nachtrust. Ik / wij hadden ons deze fase in ons leven ook heel anders voorgesteld dan de realiteit van nu. In de vierde plaats omdat ik wat milder geworden ben, laten we het daar maar op houden. Doet dit bericht je denken aan een soort van dagsluiting zoals je die vroeger op de radio had, en was je daar allergisch voor, sorry ik moest het even kwijt. Tenslotte wil ik je vragen om nog even oplettend te kijken naar de nieuwe header boven dit blog. Ik doe het niet alleen, we beleven pieken en dalen en doen af en toe een wens. Carpe Diem 🙂

» show less

5 Comments

 1. Beste Thea en Jacobus,
  Ja inderdaad! Schrijven helpt zeker om gevoelens op een natuurlijke manier te uiten. Het is bewonderenswaardig om te zien met wat voor energie en positivisme jullie met de situatie omgaan. Enne…..milder geworden? Dat klopt zeker, maar dat proces was al eerder in gang gezet 😉

 2. Beste Thea en Co,

  Tja, Life is like a box of chocolate, you never know what you get.
  (Forrest Gump/Tom Hanks)
  Co, blijven schrijven graag!

  Lieve groet, Mariska

 3. Beste Co en Thea,

  Mooi beschreven allemaal. En ik sluit mij aan bij voorgaande schrijvers.

  Alles wat bijdraagt aan jullie beider welzijn is meegenomen.

  Vooral doorgaan zou Barry Stevens zeggen

  Hartelijke groeten
  Rob La Grand

 4. lieve Co en Thea,

  ook zonder “de nuance” hadden we het gesnapt 🙂 hoor.
  en ja, helemaal eens met de woorden van Chris.
  liefs Jpob en lorette

 5. Beste Co,

  Hartstikke goed verwoord!
  Mijn respect is groot voor de manier waarop jullie met de gegeven omstandigheden omgaan. Natuurlijk hadden jullie deze fase in het leven anders voorgesteld (ook ik
  had daar een andere voorstelling van),toch zijn jullie in staat dit kwalitatief hoogwaardig in te vullen.Houd vol, met jouw Thea is dat absoluut de moeite waard.
  Een hartelijke groet vanuit Alphen aan den Rijn

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.