Vaarseizoen

Vaarseizoen

Vorig jaar in juni gaf ik aan dat wij gingen onderzoeken of er een hulpmiddel te koop is om Thea in staat te stellen om simpel de sloep in en uit te stappen. Een dergelijke trap is zeker wanneer het op maatwerk aankomt niet te koop. Dan maar zelf maken hebben we toen besloten, makkelijker gezegd dan gedaan dat wel. Eerst maar eens alle binnenmaten opgemeten van de sloep. Wat vaststond is dat het een opklapbare constructie moest worden om het aanmeren niet te hinderen. Met behulp van Jan Koot, die goed kan lassen en ook weet aan welke eisen een dergelijke constructie qua stabiliteit moet voldoen. Is er toen – na enig mailverkeer – een prototype gemaakt. Het afmaken van het prototype hebben we over de winter getild omdat het vaarseizoen toch al voorbij was. Dit voorjaar de constructie uit de garage gehaald en gekeken of e.e.a. paste. Onder het toeziend oog van Thea – die hardnekkig nee zat te schudden met haar hoofd – heb ik wat kleine aanpassingen met de slijptol gedaan. De uitvoering van het idee is dus uitstekend door Jan uitgewerkt (waarvoor dank). De trap is zowel voor in- dan wel uitstappen geschikt. Het principe is simpel, je trekt de sloep strak tegen de wal, laat de trap neer in de sloep en Thea kan (als ze dat wil) in- of uitstappen.Sloep_omh Ik schreef als ze dat wil, en daar zit hem precies de kneep, je kunt van alles bedenken, degene waar het voor gemaakt is moet het ook nog willen (of durven). Ik heb goede hoop en geduld om dit voor elkaar te krijgen. Geduld heb ik de afgelopen 5 jaar wel opgebouwd, volgende week wordt het mooi weer dan gaan we met goede moed de mooie constructie uitproberen. De foto linksboven laat de trap zien zoals hij is neergeklapt is in de sloep, best stabiel vind ik zelf 🙂 . Op de foto rechts is te trap te zien in opgeklapte toestand. Het lijkt de Holland Amerikalijn wel 🙂 .

6 Comments

 1. Hoi Co en Thea, wat een goede oplossing. Daar is over nagedacht. Ik denk dat dit voor andere mensen met een beperking ook heel handig is. Ik hoop dat jullie nog vaak kunnen varen en als jullie mooi weer hebben heb ik het ook.
  Groetjes,
  Marian van der Vaart

 2. Co en Thea het mooie weer komt eraan en aan de omgeving zal het niet liggen,
  het is er prachtig.
  Ik wens jullie hele fijne dagen in Friesland , dat komt wel goed.
  groetjes Peet en Dity

 3. Wow Co!
  Dat ziet er perfect uit! Patent al aangevraagd? Want hier kunnen heel veel andere mensen wellicht ook gelukkig van worden…
  Ik wens Thea en jou en de rest van het gezin een hele mooie (varende) zomer toe.
  Lieve groet,
  Karin Scholten

 4. Kijk co en thea zo is het beter was iets vergeten ja je bent ook een mens en wat voor een met veel geduld petje af hopelijk heel veel mooi weer in friesland dat thea vaak kan varen met jou co heel veel geluk mooi weer gr corrie en gijs

 5. Lieve Co en Thea,hoop dat het weer mooi gaat worden ,en dat jullie heerlijk kunnen genieten van de boot.

  Liefs en groetjes vanuit een zonnig maar winderig Brekens.

  Willy

 6. Inderdaad, de HAL!
  Een hele listige constructie. Ik had ooit een oom in Yzendijke die een meester was in het bedenken van dit soort oplossingen; vaak heb ik met open mond staan kijken hoe hij iets bedacht als (in 1949!) een tijdschakelaar met behulp van een op een plank vastgemaakte trekschakelaar die vastgemaakt was aan de draaiende sleutel van het afloopmechanisme.
  Overigens, behalve haar handicap blijft Thea natuurlijk een vrouw die hun eigen ideeën hebben en helaas is het dat wat hen zo aantrekkelijk maakt.
  Ben

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.